Dubbelpass = dubbel löplycka!

Idag hade jag bokat löppass med min polare och tillika löpcoach-kollega, på SMART Hälsa, Tobias Hassel. Vi skulle ut och löp-kämpa ihop och samtidigt snacka löpträningsupplägg för inspiration till framtida coachning.

Min plan för min löpning och träning framåt är att alla pass ska ha ett syfte. Även då jag känner bara för att komma ut och springa av mig lite så ska det ändå finnas en plan. Inte bara för att nå bättre utveckling, utan lika mycket för att hålla mig hel.

”Slaskpassen” ska helt och hållet utrotas ur min träningsdagbok. En enkel definition av slaskpass är när träning bedrivs i pulszon 3, dvs mitt mellan lågt och högt. Inte på något sätt ett dåligt pass egentligen, trots namnet, men är inte ett effektivt sätt att bygga upp sin löpform på om man begränsat med antal träningstimmar per vecka. I pulszon 3 underhåller man sin form och man kan också lära kroppen att hålla ett tempo över en längre tid, vilket är nyttigt om man t ex tränar inför ett lopp.

Men jag väljer bort dem som sagt. Antingen kör jag nu lågintensivt eller högintensivt.

Idag dubbla löppass.

Först ut var ett lugnt och fint löppass längs med banvallen bort mot Ryssjön. En fin stig snirklar sig längs vallen och bjuder på riktigt fin traillöpning i lagom kuperad terräng. Fokus låg på att hålla nere pulsen och denna gång gick det riktigt fint. Planen håller och de konditionshöjande högintensiva passen har gjort nytta och hjälper mig att springa mer och mer effektivt med låg puls.

img_7009

Som ni ser är snittempot extremt lågt, men även snittpulsen. I denna puls använder kroppen fett istället för kolhydrater som bränsle och fettdepåerna räcker betydligt längre än lagret av kolhydrater, som hela tiden behövs fyllas på. Träning i denna zon gör att kroppen blir bättre och bättre på att ställa om till fettförbränning. Dessutom byggs uthålligheten upp och kroppens löpstrukturer faller på plats. Det vill säga att vi vänjer vår kropp vid löprepetitionen under låg belastning vilket förhoppningsvis gör oss mindre skadebenägna.

Vi sprang dock inte längre än en dryg timme, för vi hade planerat att även lägga in ett högintensivt pass idag. Att lägga in dubbla pass ska man självklart vara försiktig med och om du gör det lägga dem så att de kompletterar varandra. Dvs inte två högintensiva på samma dag, däremot ett lågt och ett högt går fint.

Oxvretens längre slinga fick bli arenan. När jag flyttade till Nykvarn så reagerade jag på att så många pratade om hur tuff Oxvreten var. Hur svårt kan det vara tänkte jag och testade. Man kan väl säga att denna slinga passar utmärkt om man någon gång vill känna sig i DÅLIG form. Det är en tuff slinga som höjer pulsen rejält tack vare kuperad terräng. Nedförsbackarna är lika tuffa som uppförsbackarna och bjuder inte på någon större återhämtning.

Vi valde en startpunkt och blåste på. Första kilometern gick flygande lätt, men sedan fick jag det tufft. Passet innan satt mer i benen än jag trodde och jag hade svårt att hålla jämn fart med gasellen Tobias Hassel. (Tobias sa efter passet att han också tyckte att slingan var tuff. Hoppas han inte bara sa det för att vara snäll..)

Ett bra pass! I och med pulsnivån så bygger vi upp konditionen, kuperingen ger oss ökad löpstyrka/snabbhet och vi får dessutom chans att ligga nära vår mjölksyretröskel under en längre period. Det bygger PANNBEN som också är en viktig parameter i löpning…

img_7010

Totalt sett en lyckad löpeftermiddag!

Tillbaks hemma i mitt kök skakade vi till oss en shaker med proteintillskott från My Nutro. En blandning av choklad och skumbanan i Otleys ikaffe smakade perfekt och hjälper oss återhämta!

Åsa kör dubbla pass på SMART Hälsa ikväll. Jag hänger med på 30 minuter CXWORX, en mycket effektiv coreträning. Core är extremt viktigt för alla löpare och med CXWORX får man en riktig genomkörare på 30 minuter.

Tack för en grymt bra träningssöndag!

Patrik

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s