… och käftsmällarna det innebär.

Ibland kan det låta lockande att vandra längs den gyllene medelvägen, att vara lite mer lagom och inte stöta sig med folk. Det kan kännas tilltalande att vara så där imponerande vän, diplomatisk och omtyckt av alla.

Vi har ibland letat efter den där skimrande enkla medelvägen men hur vi än försöker så lyckas vi aldrig hålla oss kvar. Det finns finns ju så många tvärgående stigar som vi nyfiket vill följa för att se var vi hamnar. Kan det helt enkelt vara så att vi inte passar in i den gyllene medelvägen eftersom vi ständigt hamnar på nya villovägar. Det här inlägget kommer handla om oss, vilka styrkor vi bär men framför allt de utmaningar vi ställs inför just pga våra personligheter.

Det fanns en tid, tiden då vi träffades, tiden då vi gjorde high five för våra så liknande personligheter. Båda hade en klar och tydlig bild av vart vi ville i livet, vi tyckte om varandras lite ovanliga egenheter, sådana egenheter som andra troligen har lite svårare att charmas av. Vi passade varandra som handen i handsken.

En kväll gjorde vi en minivariant av personlighetstestet IDI. Åsa hade redan tidigare gjort det stora testet och fått en klar ”full-fart-framåt”-profil, ”Pådrivande Motivator”. En sån som drivs av sina visioner och inte räds åt att dra igång saker. Vårt minitest visade att Patrik hamnade på nästan exakt samma ställe i Motivatorprofilen. Wow! High five igen. Vad skulle kunna stoppa oss nu?

Åsas kollega och vän, beteendevetaren Anna, sa under en lunch, just beträffande dessa likheter: ”Är det bra?” Den tveksamma tonen i hennes röst förvånade och förbryllade Åsa, där och då. Hon kunde för sitt liv inte förstå varför det inte skulle vara bra. Om inte vi stod ut med varandra, vem i hela världen skulle då stå ut med oss?

Vi förstår att vi kan verka kontroversiella. Vi är analyserande personer båda två och har ägnat mycket tid åt att fundera över vilka vi är, hur vi beter oss, varför vi reagerar som vi gör på saker och hur andra upplever oss. Det gör att vi hela tiden utvecklas och förhoppningsvis blir lite bättre på att anpassa oss efter omvärlden men faktum kvarstår: Vi har svårt att rätta in oss i ledet när det gäller ståndpunkter eller saker vi inte själva kan stå för. Vi kan inte låtsas vara något vi inte är och vi har svårt att vända kappan åt det håll det blåser om vi är på väg i en annan riktning. Vet inte om det handlar om ett rättspatos men vi har mycket svårt att låtsas vara med på noterna om vi tycker något är orättvist eller fel. Även om det i våra egna ögon är det mest schyssta och ärliga så innebär det att vi stöter oss med folk och vi hamnar i konflikter.

Det kan ibland kännas galet orättvist att vi åker på käftsmällar pga att vi agerat utifrån det vi tycker är ärligt, rättvist och schysst. Det är dock ett val vi gör för att vi tycker att det är värt det. I grund och botten innebär det att vi är fullkomligt sanna med oss själva. Att två personer, som är fullkomligt sanna med sig själva ska fungera att leva ihop kräver sina diskussioner. Vi pratar mycket för att förstå och kunna respektera varandra och vägen hit har inneburit mer än en krock. Så länge vi pratar blir vi starkare ihop och ju starkare vi blir ihop desto längre kommer vi kunna gå.

Våra pådrivande, gränslösa och orädda personligheter gör att vi hunnit med en hel del under vår gemensamma tid på jorden. Vi funderar inte så mycket på vad som kan gå fel. Vi kör! ibland in i väggen. Efter att ha plåstrat om såren vänder vi om och testar en annan väg. Oftast tar vi oss framåt. Vår egen väg vid sidan om den gyllene medelvägen. Kanske är det så att det är på vår egen väg vi ska bana oss fram, på vårt eget sätt.

Vi är som vi är och ingen kommer någonsin kunna påstå att det finns någon falskhet i oss men det innebär också att vi måste acceptera att vi inte kommer vara älskade av alla.

Ha en fantastisk midsommar!
Åsa och Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s