God j—a midsommar!

Vilken dag vi hade i går! Eftersom vi inte fått några mörkläggande rullgardiner på plats i vårt sovrum i Sälen så väcktes vi bokstavligen av morgonsolen på midsommarafton. Fint med sol men att bli väckt lite för tidigt en ledig dag kändes onödigt, speciellt när vi kom sent i säng på torsdagen. Mörkläggande gardiner knuffades genast upp på prioritetslistan.

En lugn frukost och en lika lugn förmiddag förberedde oss bra inför midsommarfirandet på Olnispagården nere i Sälen-byn.

Efter att vi tagit en kort biltur nerför fjället och parkerat bilen så var vi redo för midsommarfirande enligt riktig dalatradition. Spännande!

50 kr i inträde per person betalades vid entrén till gångbron över älven. 50 kr kändes som ett fynd för att få uppleva nya saker i livet.

Vi tittade runt på den gamla gården som är väl bevarad ända sedan Gustav Vasas tid. Historiens vingslag kittlade oss i nacken. Spelemännen roddes in till en brygga nedanför gården och kom marscherandes från bryggan upp till midsommarstången spelandes ett par ”gång-låtar”. Mysigt och lite pampigt. En farbror bredvid oss tog fram ett gammalt horn av något slag och skulle blåsa en fanfar. Han laddade på som sjutton och blåste allt han kunde i hornet utan att få ut något jätteljud. Inte så pampigt och kraftfullt som när han var 25 år gammal men lite mysigt ändå. Det är ju tanken som räknas.

Sedan var det fullt ös. Vi tog en god fika med en jordgubbsmousse och chokladboll samt bryggkaffe. Det smakade riktigt gott samtidigt som vi njöt av midsommarshowen. Traditionellt till tusen.

Halv fem var allt klart. Nu var det dags att åka bort till ICA för att inköpa midsommarmiddagen. Eftersom det bara är vi i hushållet över midsommar så skulle det inte behövas köpas in så mycket käk.

Vi hade bestämt att vi skulle handla på ICA i Lindvallen. Där brukar de ha riktigt bra kött och vi var riktigt sugna på att grilla gott.

Efter att Golfen klättrat upp för backen upp mot Lindvallen rullade vi in på ICA-parkeringen. Tomt som fasen men skylten ”Öppet 365 dagar per år” gjorde oss lugna. Ett lugn som rann totalt av (i alla fall av Patrik) när vi kom runt hörnet och det är becksvart i butiken och en elak skylt på dörren förkunnar att butiken stänger kl 14 på midsommarafton. Det var väl själva f-n!

Vi hoppar in i bilen igen och rullar ner till Sälen-byn igen. Väl framme vid ICA så får vi veta att den stängde kl 15. Konsum var också låst, släckt och stängd.

In i bilen igen. Nya planer. Käka på Gustav-grillen eller O´Learys i Lindvallen skulle fungera fint! På väg upp till Lindvallen så släcks även dessa hopp. Stängt, stängt och ännu mera stängt.

En av oss (Mannen i sällskapet) har en egenskap som inte direkt är gynnande i sådana här situationer. Han är expert på att bygga upp bilder och visioner av hur en specifik kväll ska utformas. Självklart fanns det en vision även för midsommarafton. En i förväg i huvudet god grillad Entrecoté med en fin sallad och smarrig sås åtföljd av något gott att smaska på efteråt förbyttes mot ägg och bacon. För det var det vi hade på plats i kylskåpet. Det känns inte så mycket midsommar direkt.

Kvinnan i sällskapet är dock lite mer lugn i sådana här situationer. En pizza fungerar väl bra? Vi är ju ändå tillsammans, det måste väl vara det viktiga?

Så in i Golfen igen och nerför backen till Pizzerian i Sälen-byn.

Efter att ha spanat på Pizza-menyn en stund så styr vi över på grillmenyn. Filé Oscar blir vårt val och efter 10 minuter är vår midsommarmiddag färdig för hemtransport. Packad i en portionstallrik av plast som om den kom direkt från en Familjen Dafgårds-låda så såg det inte så jädra aptitligt ut.

Men väl på bordet hemma i huset så smakade det riktigt bra faktiskt. Ett glas MASI till Oscarn gjorde upplevelsen komplett. Nog för att vi förstod att grönsaker och potatis inte alls var ”hemmalagat” men nu var det bara bestämt att vi gillade läget. God mat helt enkelt. Disken slapp vi ju dessutom. Snacka om win-win!

Superstart på midsommarafton förbyttes till ett bakslag med stängda butiker som förbyttes mot en helt ok middag med det suveränaste sällskapet man kan tänka sig. Vem kan klaga då?

Men på midsommardagen blir det kompensationsgrill. Då ska vi jobba ikapp….. 🙂

God j—a midsommar!

Patrik & Åsa

IMG_1988

Midsommarfika! Med flaggor och allt.

IMG_1994

Showens stjärnor valde roddbåt istället för helikopter. Mer stämningsfullt!

IMG_1999

Exakt så här nöjda var vi med den 95-årige dragspelsvirtuousen Einars solo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s