Maximera nuet!

Vad är livskvalitet?

Jag tänker att livskvalitet handlar om att uppleva det som är runt omkring oss just nu. Jag tror att många är ganska bra på att göra det under semestern. Då är det ju liksom meningen att vi ska njuta av stunden och de lediga veckorna. Solen skiner, vinden är ljummen och barnen skrattar i vattenbrynet. Då är det ju enkelt att ha det bra och tycka att livet visar sig från sin ljusaste sida.

Aj fasen, så blir det som det brukar och regnar större delen av semestern? Njuter vi lika mycket av livet då? Kan det till och med vara så att vi bekymrar oss om vädret redan innan semestern startat? (Som Patrik skrev om tidigare)

Jag satt hos frissan häromdagen (ja, jag går till frissan då och då även om jag förstår att ni som besöker mina lunchpass ställer er tveksamma i frågan). Min frisörska hade redan dömt ut midsommarvädret. Jag kan inte låta bli att undra, vad det egentligen spelar för roll? Om vi istället lägger fokus på umgänget vi ska spendera dagen med och låta vädret vara sekundärt så känns det ju genast ganska oviktigt.

Shit, vad mycket energi som går åt till att bekymra oss om saker som inte ens har hänt (och kanske inte heller kommer inträffa).

Hur mycket livskvalitet får upplever du under resten av året, när semestern ligger bakom eller framför? Minns du tillbaka? Längtar du till nästa? Eller hittar du glädjeämnen i din vardag även under året?

Jag försöker påminna mig om nuet så ofta som möjligt. Det är förstås inte alltid lätt. Det finns en del från dåtiden som gör sig påmint och funderas på. Det finns ännu mer i framtiden som ska planeras, ses fram emot och/eller oroas för. Men det enda vi rår över är, trots allt, här och nu.

Dåtid är bra eftersom erfarenheter gör oss klokare och ger oss lärdomar. Dessa kan vi använda för att bli effektivare och hantera situationer på ett bättre sätt nu och framåt.

Lägg bort mobil och dator ofta. Lev nu. Upplev verkligheten, det som finns omkring dig; dofter, ljud, vindpustar, smaker. Umgås och var närvarande med människorna i din omgivning.

Var närvarande i nuet, säger mindfullness.
MAXIMERA NUET säger jag.

Lycka till!
Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s