Att mata rätt varg!

Ordspråk finns det många av och det är populärt att slänga ut dem lite här och där. På sociala medier som Facebook och LinkedIn så stöter vi på så många visdomsord att man till slut inte orkar snappa upp dem.

Vissa ordspråk är riktiga ”like-maskiner” och utlöser en massa tryck på gillaknapparna ute hos användarna.

Så det är med blandade känslor jag skriver om ett ordspråk jag stötte på i går kväll. Min äldsta dotter och jag var och såg George Clooneys nya film ”Tomorrowland”. En helt okej familjefilm med mycket feelgood-känsla.

Jag ska inte spoliera filmen för er genom att berätta handlingen för er mer än att det dök upp ett ordspråk som jag inte hört förut. När jag googlade på det precis efter filmen tog slut så förstod jag dock att det var ganska känt. Det har bara gått förbi mig.

Ordspråket lyder ”Att mata rätt varg” och kommer tydligen från en smart kille som en gång i tiden var indianhövding hos cherokeeindianerna.

Det handlar om att alla människor har två vargar inom sig. En som representerar det goda vi har i oss som människor och en annan som representerar det mindre goda. På goda sidan kan exempelvis glädje, vänskap, kärlek, hopp, ödmjukhet, empati, mod och förlåtelse finnas med. På den mindre goda sidan kan ord som vrede, bitterhet, avund, svartsjuka, självförminskning, självömkan, skam och skuld dyka upp.

Hövdingens poäng att den varg vi matar mest vinner kampen.

Självklart så varierar egenskaperna hos var och en. Jag är rätt medveten om (säkert inte om alla…) mina styrkor och svagheter och kan erkänna att jag ibland ”matat fel varg”.

Det är inte fel att känna sig själv då chansen att mata rätt varg så klart ökar. Ju äldre jag blir så borde chansen att jag stoppar maten i rätt vargs gap bli större. Men tyvärr är det nog inte så enkelt att det kommer med åren. Vi måste nog hela tiden jobba med oss själva för att se till att svälta ut den där rackaren som får oss på onödigt energislösande tankar. Tankens kraft är stor och får inte underskattas.

Jag har sett fram mot biokvällen med min dotter. Men inte hade jag trott att en film med George Clooney skulle få mig på så här djupa tankar en tisdagkväll.

Vet du med dig att du matat fel varg någon gång?

Låt oss hjälpas åt att mata de rätta vargarna.

Patrik

PS. Tycker du om det du läser? Dela gärna inläggen.

En reaktion på ”Att mata rätt varg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s