Sugen på att börja springa? Do it!

Alla är någon gång nybörjare. Även i löpning. Det kanske är något man lätt glömmer bort eftersom ”alla kan väl springa”?

Löpgruppen på SMART Hälsa består till 80% av ett antal eldsjälar som varit med i gruppen från start. Resterande 20% är andra medlemmar på SMART Hälsa som då och då vill hänga med gruppen. Ofta för att ett specifikt intervallpass passar dem i den egna löpningen, eller att tidpunkten helt enkelt passar bra just den dagen.

En grupp som dock är större än dessa 80/20 är de som pratar om att de är intresserade av att följa med någon gång. Men det är tydligen en barriär vad gäller att komma till ett löppass i grupp och jag upplever det som att många som vill vara med vågar inte. Vågar inte på grund av rädslan att sinka gruppen genom att inte vara snabb nog.

Vi har försökt att verkligen poängtera att gruppen är till för alla och att vi alltid anpassar fart efter hela gruppen. Men budskapet når inte riktigt fram.

Jag vet också att de eldsjälar som är med verkligen försöker rekrytera nya medlemmar genom att berätta hur bra vi har det i löpgruppen och att vi verkligen tar hand om nya deltagare.

Allt sammantaget så har vi förstått att barriären är högre för att testa löp i grupp än t ex BODYPUMP i gruppträningssalen. Orsaken är nog bland annat att efter 1 timmes BODYPUMP så behöver du inte oroa dig för att ha sinkat någon. Du har heller inte blivit frånsprungen. (Vilket aldrig skulle hända i löpgruppen heller, men jag kan tänka mig att det är något man kan oroa sig för) I gruppträningssalen så behöver du bara fokusera på dig själv och dina rörelser och kan göra allt i egen takt.

Nu har jag bestämt mig för att göra en riktig satsning på löpgruppen. Jag vill att fler ska hänga med och upptäcka hur fantastiskt det är att springa i grupp. För både nybörjare som erfaren.

I dag måndag så har jag dubbla löppass på schemat. Kl 18 har vi en timme som är helt dedikerad för den riktige nybörjaren i löpning. Kl 19.15 kör vi enligt ordinarie program.

Jag anpassar nybörjarpasset så att alla som är friska nog för att kunna löpa 500 meter ska kunna hänga med. Vi kommer att varva promenad/gång med löpning tills vi kommer bort till vår ”övningsplats”. Väl där pratar och övar vi teknik och tips/test av en del enklare löpstyrkeövningar. Alla får tips att ta med sig till sina egna löppass under sommaren.

Vad är då målet med detta? Jo helt enkelt att få fler att prova löpning. Dessutom i grupp.

Hälsoeffekterna med löpning har varit fantastiska för mig. Jag har tränat många olika saker genom åren men alltid kommit tillbaks till löpning. Inte för att jag har någon ambition på att placera mig högt upp på loppens resultatlistor, utan för att jag MÅR SÅ BRA av löpning. Jag vill att fler ska få chansen att uppleva det.

Nu tar jag det första steget mot att ge fler chansen att uppleva den härliga löpningen. Fortsättning följer dock. Det finns en vision om en riktig löpmanifestation i september…. Det kommer att bli riktigt spännande.

Vill du diskutera löpning mer individuellt? Hör av dig till mig så ska jag göra allt för att hjälpa dig med din löpning.

Patrik Johansson

2 reaktioner på ”Sugen på att börja springa? Do it!

  1. Hej Kathrine!
   Vi kommer köra fler nybörjarpass eftersom intresset är så stort.
   Tyvärr inte nu på måndag. Gå gärna med i SMART Hälsas löpgrupp, där får du löpande info om löppassen 🙂
   /Åsa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s