Myter vi möter 2

Vi möter så mycket myter vad gäller mat. Vi fick också mycket respons på första blogginlägget ”Myter vi möter”. Därför fortsätter vi på temat men med nya myter förstås. Idag vill jag slå ett slag för att döda myten om kalorier.

I alldeles för många år har vi läst om kalorier (energi i maten). Vill du gå ner i vikt ska du minska intaget av kalorier. Vill du gå upp i vikt ska du öka intaget av kalorier. Jag gick själv på det.

Sanningen, mina vänner, är att om du äter den mat du är skapt för att ta hand om så behöver du aldrig bekymra dig om ditt kaloriintag. Din kropp kommer ta hand om näringsämnen och energi och göra sig av med överflöd. Kroppen kommer reglera det där helt utan din inblandning.

Kolhydrater blir blodsocker i kroppen och när halten blodsocker ökar utsöndras insulin. Insulinet ser till att transportera sockret från blodet till depåer i muskler och lever. Det är en bra funktion, tyvärr minskar insulinresistensen ju oftare detta sker och ju mer resistent du blir desto mer insulin krävs varje gång. Insulinresistens leder i förlängningen till diabetes. Insulinet är också ett anabolt hormon som i sig leder till att du lagrar på dig mer fett än du behöver.

Väljer du att gå ner i vikt genom att dra ner på kalorier (energi) finns risk att kroppen tror sig befinna sig i svält och förbränningen läggs på sparlåga. Maten du äter gör att cellernas funktion saktar ner istället för att gynna god funktion i dem. En kalorirestriktiv diet kommer inte fungera i längden och en dag återgår du till dina normala vanor, då med en kropp med lägre förbränning. Dina normala vanor kan då leda till en rejäl viktuppgång, större än den du förlorat i dieten och du väger plötsligt mer än tidigare.

Fel mat, eller skräpmat leder till mycket slaggprodukter i kroppen, vilket leder till en giftbelastning. När levern lagrat sig full kapslar kroppen in dessa gifter i fett för att skydda sig och inte släppa dessa fria.

Det är alltså inte totala mängden kalorier som bestämmer om du går upp eller ner i vikt utan helt och hållet vilken kvalitet det är på maten du stoppar i dig. Rätt mat ger kroppen rätt förutsättningar att reglera närings- och energiintag på rätt sätt och du kommer erhålla din rätta vikt.

Trist att veta att vi trott fel så länge och att tidningarna fortsätter att sälja lösnummer på sina mirakeldieter. Visst kommer du att gå ner i vikt om du minskar ditt intag på kalorier men det sker inte på ett sunt sätt och din kropp försätts i stress, vilket i sig har många negativa konsekvenser för hälsan.

Oavsett om du vill gå ner, eller upp i vikt eller bara upprätthålla goda kostvanor:
1. Ät rätt mat för din kroppstyp.
2. Ät livsmedel av hög kvalitet.
3. Drick rikligt med vatten (törst kan inbland förväxlas med hunger).
4. Rör på dig mycket och regelbundet, vardagsmotion är det viktigaste.
5. Sov ordentligt.

Jag vill poängtera att jag inte förespråkar någon diet. Det viktigare är att hitta en kosthållning och livsstil som är hållbara över tid, ja resten av livet. Helt enkelt en hållbar och hälsosam livsstil.

Du vet var jag finns om du undrar över något.
Lycka till!
Åsa

En reaktion på ”Myter vi möter 2

  1. Tack för ytterligare ett mycket bra inlägg! Bra och rena råvaror gör gott för kroppen.
    Men en stressad kropp håller gärna emot och gör en obekväm obalans i kroppen så att den inte är med på noterna trots bra kost…
    Som du säger så är rörelse och bra sömn också en viktig del i det hela. Och i en stressad tillvaro fungerar oftast inte denna balans heller. Så det är viktigt att försöka hantera stressen rätt för att må bra…en uppgift som det är lätt att halka dit på gång på gång…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s