Hur mår du? – Fem grundprinciper till god hälsa

Det finns ingen universalnyckel till god hälsa och högt upplevt välbefinnande.
Det finns inga genvägar till god hälsa och högt upplevt välbefinnande.
Däremot finns det vägar till god hälsa och högt upplevt välbefinnande och vi kan alla själva jobba och ta ansvar för att vi hela tiden strävar mot att bibehålla eller stärka oss själva och för att må bättre.

Det finns förstås en miljon faktorer som påverkar hur vi mår och olika faktorer är olika viktiga för olika personer. Dock finns några grundprinciper som gäller för alla och dessa går att sammanfatta i vårt ord SMART

S: Sömn och återhämtning
M: Mat och dryck
A: Andning
R: Rörelse
T: Tanke och attityd

Sömn och återhämtning
Under sömnen bearbetar du dagens intryck. Upplevelser och lärdomar lagras i ditt långtidsminne. Du bygger också upp det du brutit ner under dagen, både fysiskt och psykiskt. Sömn är därför avgörande både för din förmåga att hantera stress och för ditt välmående rent fysiskt.

Pratar vi träning är återhämtning från träning en förutsättning för att du ska uppnå resultat. Under träningspasset bryter du ner dina muskelfibrer. Det är under efterföljande vila som kroppen bygger upp dessa igen. Otillräcklig återhämtning innebär att musklerna inte hinner återuppbygga och överkompensera utan istället blir mindre och svagare.

Mat och dryck
Försök se maten, livsmedel, som medel för att ge liv. Maten du äter ska ge liv och näring åt varje cell i din kropp. Var därför gärna noga när du väljer ut vad du äter. Allt som passerar genom ditt matsmältningssystem ger avtryck i din kropp, på gott och på ont. Bra mat innehåller både näringsämnen och levande enzymer som är verksamma under nedbrytningen av maten. Processad mat har genomgått en tuff behandling och innehåller inte längre varken enzymer eller näring. Död mat leder inte till mycket liv.

Vi förespråkar:
– Begränsa ditt sockerintag
– Begränsa ditt intag av vitt mjöl
– Begränsa ditt intag av processad mat
– Välj ekologiska grönsaker
– Välj kött från vilt eller gräsbetande djur
– Välj fisk som är viltfångad

Andning
Andningen är förstås helt livsavgörande men den är också en stor hälsofaktor. Träna på att andas med magen. Du andas med magen när ditt antistress-system (det parasympatiska nervsystemet) är aktivt medan du andas i bröstet när det motsatta (det sympatiska nervsystemet) är aktivt. Du får i dig mer syre per tidsenhet när du bröstandas och det är det vi använder när vi tränar. Däremellan är det bra att koppla på magandningen och på så sätt kan vi hjälpa det parasympatiska nervsystemet på traven. Många använder just andning när de behöver komma ner i varv.

Andning bidrar också till bålstabilitet vilket är av stor vikt för en god teknik när vi tränar.

Rörelse
Rörelse, motion och fysisk träning är en av de främsta friskfaktorerna. Utöver att du får en stark och hållbar kropp gör aktiviteten i musklerna att du lättare använder fria fettsyror i blodet som bränsle istället för att de lagras i kärlen. Fysisk aktivitet har visat sig minska risken för de flesta livsstilsrelaterade sjukdomar.

Tanke och attityd.
Det kanske inte känns lika självklart men om du funderar över hur mycket tid du lägger på att tänka så inser du kanske också att dina tankar påverkar dig. Ju mer positivt du tänker desto gladare och mer välmående blir du.

Jag är ju också övertygad om att våra tankar ligger bakom allt som har med framgång att göra. Allt vi gör startar i tanken. Lägg gärna lite tid på att vända negativa tankar, i längden kommer de ske mer naturligt och bli en del av din personlighet.

Dessa fem principer är en bra grund att börja jobba med och vi kommer bearbeta dem en och en framöver. Vår förhoppning är att kunna delge bra tips för en frisk och stark framtid.

Läs gärna det jag tidigare skrivit i SMART-breven.

Lycka till!
Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s