Race report från Stockholm Marathon 2015 och lite Uggla-filosofier

Magnus Uggla hade koll på läget när han sjöng ”Allting som jag vill (Kan jag göra)”.

Häromdagen bestämde jag mig för att springa Stockholm Marathon. Som Åsa skrev tidigare idag så var jag kanske inte maximalt (!) förberedd för en mara, men tyckte ändå att jag hade kapaciteten.

Jag visste att en mara är lång: 42.195 meter närmare bestämt. Men jag hade nog inte fattat hur lååååångt 42.195 meter är förrän jag passerade 30-km märket och snabb huvudräkning gav mig att det var 12 km kvar. Jädrar så långt…

Planen höll i alla fall. Jag ville hålla 5 minuter per km i 30 km för att sedan ha ”råd” att hålla igen sista 12 km och ändå gå i mål under 3.40. Det var bra att jag hade den bufferten från de första 30 km för sista biten var tuff för kroppen. Även knoppen hade fått sig ett par körare vid det laget och det var rätt lätt att hålla sig för skratt sista biten.

3.38 blev sluttiden. Det känns som att det får vara min maratid. För just nu känns det som att det räcker med en marathon i livet. Men man ska aldrig säga aldrig….

Jag blir lätt känslosam när jag lyckas med saker som jag företagit mig. Jag hoppas att det är en form av ödmjukhet för att jag ibland får lyckas med saker och ting.

Vid 35 km så stod en mycket medioker coverartist och sjöng Magnus Uggla-låtar. Ingen musikalisk höjdpunkt i mitt liv, men just när jag sprang förbi så kom refrängen i ”Allting som jag vill”. Han skrålade högt ”Allting som jag vill – kan jag göra aaaaaaahaaa” gång på gång. Den träffade mig rätt i hjärtat. För visst är det så? Det mesta vi vill göra i livet går att göra bara vi vill det tillräckligt och bestämmer oss. (Då räknar jag självklart inte in direkta fysiska omöjligheter som att flaxande flyga iväg från husnocken eller andra fysiska hinder.)

Så min känslosamma sida kom fram och jag fick ett par tårar i ögat. Av lycka. För det är så förbaskat skönt att bestämma sig för ett mål och sedan ta sig dit. Jag påminns också att vara tacksam för allt bra jag har och varit med om. Att få mina fina barn, att träffa min fina fru och att få arbeta med precis det jag vill. Och massor med annat.

Jag ska nog lyssna lite mer på Uggla.

Allting som du vill – kan DU göra!

Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s