Tankevila – för hälsan och kreativiteten

För ett par år sedan, när jag fortfarande jobbade på Scania (igår var det ett år sedan jag tog klivet därifrån) hade Hälsa och Arbetsmiljö bjudit in en av cheferna på R&D (Research & Development/Forskning och Utveckling) för att föreläsa för oss. Chefen/föreläsaren heter Magnus men jag minns tyvärr inte efternamnet. Ämnet var ”Kreativitet”. Kreativitet är natuligtvis avgörande på en arbetsplats där den främsta uppgiften är att utveckla och hitta nya och bättre lösningar. De medarbetarna är antagligen mycket utanför ramarna i sina funderingar.

Under föreläsningen fick vi uppgiften att fundera på frågan:
När du kom upp med en riktigt bra idé sist. Vad gjorde du då?
Alltså, exakt vad pysslade jag med när jag kläckte min senaste, riktigt lysande idé.

Jag minns inte riktigt vilken av alla mina briljanta idéer jag hade i åtanke men jag vet att jag stod i duschen efter ett träningspass.

Det var sådana situationer de flesta beskrev. De hade varit på promenad, sprungit, diskat eller liknande.

Konklusionen av denna lilla övning var att kreativiteten är som störst när våra hjärnor befinner sig i tankevila, när vi för tillfället inte utsätter den för konkret stimuli.

TANKEVILA
Fundera lite på det ordet och reflektera över hur ofta du själv befinner dig i tankevila.

Jag drar mig till minnes perioden då jag pluggade på GIH, stunden på tåget till Stockholm varje morgon under tre års tid. Eran innan SMART-phonen. Faktum är att jag inte ens hade någon mobiltelefon första året. Jisses vad länge sedan det känns plötsligt, jag som nyss tog studenten. I alla fall, på den tiden satt jag på tåget och tittade ut genom fönstret och såg lanskapet glida förbi. Var det mörkt iakttog jag mina medresenärer i fönstrets spegelbild. Mina resor till och från plugget var fyllda av tankevila.

Idag sitter jag inte lika ofta på tåg men reflekterar frekvent över detta fenomen. För visst smyger det sig in tidpunkter i vardagen som i ett tidigare liv inneburit naturlig tankevila. Idag använder jag de flesta ”lediga sekunder” åt att passa på att gå igenom vilka mail som kommit in och/eller kolla av de sociala medierna. Jobb och sajbern ta mycket vilotid i anspråk.

Vilotid för hjärnan är viktigt både ut kreativitetssynpunkt men inte minst för hälsan. Hjärnan behöver tid för återhämtning och bearbetning. Ständig stimulans av hjärnan kan lätt övergå i hög upplevelse av stress, vilket övertid riskerar att leda till kronisk sådan. Det behöver inte alltid bero på hög arbetsbelastning, utan ibland faktiskt bristen på att låta hjärnan bara vara och vila.
Fundera över barnen och ungdomarnas vardag. Hur ofta gör de ingenting? Hur ofta får de tankevila? Hur ser det ut för dig?

Skapa tid för tankevila – det är du värd!
Åsa

En reaktion på ”Tankevila – för hälsan och kreativiteten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s