Myter vi möter

Jag förundras över kommentarer vi kan få när vi beställer mat. Det händer titt som tätt eftersom vi ofta väljer att äta lunch på lunchrestaurang. Det är ett bra sätt att byta miljö och rensa tankarna och framför allt för att själv slippa laga mat.

Samtidigt som jag förundras, förstår jag funderingarna som ger upphov till kommentarerna. Jag har själv haft dem. Jag har själv varit övertygad om vad som varit rätt och fel när det gäller kost. Jag har ju för tusan stått och föreläst och utbildat i ämnet med samma tankar kring kost som möter mig idag.

När det blev vår tur i kön idag beställde vi ett av de förutbestämda alternativen ”Fläskwok”.Vi valde dock bort basmatiriset eftersom vi båda helt enkelt upplever att vi mår bättre om vi äter fläskwok utan ris. Jag klarade mig utan kommentar men Patrik fick höra den igen: ”Hjärnan behöver ju kolhydrater!”
Inte helt sällan får vi höra: ” Ni som tränar så mycket behöver ju kolhydrater!”

Det är inte konstigt att denna uppfattning är så utbredd, vi har hört det sedan vi var pyttesmå. Kolhydrater hör ihop med träningen och vi blir sega i hjärnan dessutom.

Men, det är inte sant.
Det stämmer att hjärnan använder kolhydrater som bränsle men det betyder inte att vi behöver tillföra det i form av pasta, ris och potatis. Kroppen har ett suveränt system som omvandlar fett till kolhydrater för hjärnans skull. Denna process är hälsosam och helt naturlig för oss. Dessutom så fyller vi tallriken med ganska mycket olika grönsaker. Vad är grönsaker, om inte kolhydrater?

Men träningen då?
Kroppen använder fett som huvudsakligt bränsle under träning och ju mindre kolhydrater kroppen vänjer sig vid, desto bättre blir den på att använda fettet. Varken jag eller Patrik upplever någon försämring i prestation utan pasta, ris, potatis eller bröd. Tvärtom!

Vi har hittat vår väg när det gäller kost och jag tror att olika människor kan må bra av olika sorters kost. Det finns inte en väg som är lösningen för alla, som vi lärt oss tidigare.

Däremot är jag fullkomligt övertygad om hur vissa livsmedel är rent skadliga och bör undvikas i största möjliga mån, av alla: Socker och mjöl (tänk då på att stärkelse blir socker när det bryts ner i kroppen).

Ovan bjuder vi på bild av middagen som Patrik stod för idag: Proteinbuffé.
Det behöver inte vara särskilt krångligt.

Mums.
Åsa

3 reaktioner på ”Myter vi möter

 1. Känner igen det! Ännu mer kommentarer och tyckande kring barnen och att det är ”synd om” dem om man försöker påtala goda kostvanor även för dem…

  Gilla

  1. Det känner jag också igen Therése.
   ”Men hur gör du med barnen?”
   Varför skulle jag vilja att de äter saker som inte är bra för kroppen?
   De äter lika som vi i den mån vi kan påverka 🙂
   /Åsa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s