Förbränn det du äter och du kan äta vilket skit som helst? Tveksamt ”Vetenskapens Värld”!

I söndags såg jag reklam om kommande Vetenskapens Värld. Det skulle handla om det här med att räkna kalorier och om hur oviktigt det är, lät det som.

Det ville jag inte missa. Kanske kunde de visa ett bra program med sanningen kring matmyten, ett program jag skulle kunna rekommendera dig att se.

Förväntansfull övertalade jag en lite för trött och lite för skadad Pata att titta på programmet på SVT play, sent igår kväll.

Besviken. Så dåligt! Ja, inte Pata alltså, utan programmet!
Hela programmet, med brittisk programledare, handlade om hur vi skulle kunna minska energiinnehållet i maten utan att förändra våra kostvanor. Det handlade också lite om hur vi skulle förbränna så mycket som möjligt.

Kontentan av programmet var tydligt; Bara du förbränner lika många kalorier som du stoppar i dig så kan du äta vilken skitmat som helst.

Vi som hänger med i debatten kring kost förstår förstås att det aldrig kan vara hela sanningen. Maten bör innehålla näringsämnen och energi av god kvalité. Skitmat lämnar slaggprodukter i kroppen, tillsatser belastar levern och det som levern inte hinner göra sig av med kapslas in i våra fettceller för att inte skada våra kroppar.

Maten som passerar genom ditt matsmältningssystem har till uppgift att ge liv och näring till dig och din kropp. Alla livsmedel påverkar kroppen, på gott och ont, oavsett om du förbränner lika mycket energi som du gör av mig. Skitmat, försurar och förstör på sin väg genom tarmkanalen. De påverkar varenda cell i din kropp.

Övervikt, diabetes och andra välfärdssjukdomar beror inte enbart på kaloriintaget utan till största del på ”kvalituttan” på maten.

Mina tips:
1. Begränsa mängden socker.
2. Begränsa mängden vetemjöl.
3. Ät mycket grönsaker
4. Ät så naturligt som möjligt (smör istället för margarin exempelvis)
5. Ät mat av god kvalité (gärna ekologiskt och raw food).

Och du….
Strunta i kaloriräknandet, det fyller ingen större funktion utan tar bara en massa tid. Använd tiden till att laga bra mat istället.

En sak till: Låt dig inte luras av en text bara för att det har ordet ”Vetenskap” i sig. Det fanns inget vetenskapligt i programmet som visades igår. Återigen uppmanar jag till lite kritiskt övervägande innan information lagras som fakta i våra hjärnor.

Lycka till!
Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s