UPPROP!

För en tid sedan gick vi ganska hårt åt stackars ICA, som vi tycker exponerar godis på en näst intill oetisk nivå. Det kan tyckas banalt men vi har en ståndpunkt som vi gärna vill delge och därför lägger vi ut förklaringen till det här.

Varför tjatar vi om hur godis exponeras i livsmedelsbutiken?
Får inte en lokal affärsman göra precis som han/hon vill?
Jo självklart. Det vi efterlyser är ett ansvarstagande.

De vanor våra barn skaffar sig i tidig ålder riskerar att bli vanor som de tar med sig in i vuxenlivet. Barn är dessutom mycket mer påverkningsbara än vi vuxna och har svårare att själva kunna se vad som är bra och dåligt för dem att äta. Just av den orsaken är reglerna kring t ex TV-reklam, som riktar sig till barn, hårt formulerade.

Vi tycker att det känns mycket olustigt, att inne på en lokal livsmedelsbutik mötas av godisberg efter godisberg. Ibland med en pall Redbull placerad intill.

För en vuxen är det (ofta) hanterbart men ett barn har svårt att motstå. Godis är ju gott! De är för unga för att förstå långsiktiga konsekvenser som diabetes, fetma, cancer och andra livsstilssjukdomar som kraftigt försämrar livskvaliteten. Dessa sjukdomar har alla ofta en koppling till livsstil och i många fall, överkonsumtion av socker.

Socker är farligt och leder till välfärdssjukdomar.
Socker leder till koncentrationssvårigheter.
Socker triggar begär efter mera socker.
Den onda cirkeln snurrar vidare.

Vi är ofta i livsmedelsbutiken och slås varje gång av hur många ungdomar som både under och efter skoltid handlar läsk, energidrycker och godis, livsmedel som är direkt förödande för hälsa och välbefinnande. Dagens ungdomar som redan idag sitter alldeles för mycket stilla.

Hur mycket föräldrar än försöker begränsa tillgång på sötsaker i vardagen så står tiden kring skolan utanför denna kontroll.

Det går alltid att hävda att konsumenten vill ha, att detta är ok ur ett affärsmannaperspektiv eller att de kan få tag i detta någon annanstans ändå. Vi tycker inte att argumenten håller. Fler behöver ta ställning och visa vägen.

Hälsan i samhället blir allt sämre. Om alla aktörer i samhället tar ansvar och hjälper medmänniskan att göra bra val och ta beslut som gynnar hälsan, kan vi förändra denna trend.

Ja, vi tror också på det personliga ansvaret men vi tycker ändå att vi behöver hjälpa våra barn att göra bra val här i livet.

Vi på SMARTA Tillskott och SMART Hälsa vill bidra till en bättre hälsa – både genom de produkter vi säljer men också genom att försöka öka medvetenheten hos människor i vår omgivning. Det kommer vi att fortsätta med.

Ju fler vi är som jobbar för hälsan, desto starkare blir vi.
Är du med oss?
Hjälp oss gärna att sprida ordet via Facebook eller genom att uppmana fler att följa bloggen.

Åsa & Patrik

En reaktion på ”UPPROP!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s